torstai 14. maaliskuuta 2013

Best Western Hotel Pilotti


 


 
CITYMAC TRAVELS OY
 
 
Haastattelin Reijo Liesahoa Citymac Travels Oy:stä. Yrityksen toimiala on pääosin Hotelli pohjainen.
Tällä hetkellä yritys pyörittää Best Western Airport Hotel Pilottia, joka toimii Vantalla Tammistossa.
 
Hotelissa on 112 huonetta, á la carte ravintola & aamiaisravintola, kaksi 40 hengen kokoustilaa sekä asiakassauna. Yritys työllistää 20 henkilöä, ja käyttää ulkoistettuja palveluita.
 
Yrityksen toimialaan kuuluu majoitus- ja ravitsemistoiminta. Asiakkaat muodostuvat pääsääntöisesti lentomatkustajista tai ovat jollai muulla tavalla sidoksissa lentokenttään tai lentomatkustukseen.
 
Liesaho kertoo tulleensa yrittäjäksi vuonna 1994 jolloin hän osti suuren ravintolakokonaisuuden konkurssipesän. Tätä ennen oli ollut viisi vuotta palkka työssä ja ajatteli kokeilla yrittäjyyttä.
 
Liesahon mukaan yrittäjyyden hyvät puolet ovat: Vapaus, vastuu tekemisistään vain itselle, mutta täytyy kuitenkin muistaa, että vastuu täytyy kantaa myös jokaisen työntekijän työstä ja hyvinvoinnista. Huonoiksi puoliksi Liesaho mainitsee riskit, niiden kanssa on aina yksin.
 
Paras tuote hotellissa on tietenkin hotellihuone, johon sisätyy kuljetus lentokentälle ja takaisin. Yrityksen tavoite tulevaisuudessa on kasvaa.
 
 
 
 

Yrittäjähaastattelu: Tili- ja Isännöinti Mikkonen Oy

Tili- ja isännöinti Mikkonen Oy on pienyritysten kirjanpitoa ja pienten taloyhtiöiden isännöintiä harjoittava yritys, joka toimii pääasiassa Hyvinkään ja Riihimäen alueella, mutta taloyhtiöitä ja yritysasiakkaita on myös muualta lähialueilta, kuten Nurmijärveltä ja Tuusulasta. Yritys tarjoaa palveluja tarvittaessa esim. yrityksen perustamiseen tai konsultointia vuokrasopimuksiin liittyen, ja yrityksellä on myös vuokrattavana muutamia asuntoja ja toimitiloja. Yritys työllistää tällä hetkellä kuusi henkilöä, joista yksi on osa-aikainen huoltomies. Tili-ja isännöinti Mikkonen Oy isännöi n. 150 pientä ja keskikokoista taloyhtiötä, joista valtaosa on Hyvinkäällä ja sen naapurikunnissa.

Haastattelin Jarmo Mikkosta, joka perusti 1984 yrityksen nimellä Keravan Varaosatarvike Ky, ja silloin yritys harjoitti autovaraosakauppaa. Vuonna -88 Jarmo myi liiketoiminnan, toimitilat ja kaluston, ja yrityksen nimeksi tuli Jarmo Mikkonen Ky. Yritys siirtyi harjoittamaan kirjanpitoa ja yrityshallintoa, ja nimeksi muutettiin Mikkonen Consult Ky. Yritys alkoi tarjoamaan 2000-luvulle tultaessa myös isännöinnin palveluja, ja 2006 nimeksi muutettiin Tili- ja isännöinti Mikkonen Ky. 2008 tehtiin yhtiömuodon muutos osakeyhtiöksi. Aluksi Jarmo pyöritti toimintaa yksin, mutta vuonna 2000 vaimo Hanna tuli aktiivisemmin mukaan toimintaan, ja viime vuosina yritys on palkannut myös muita henkilöitä. Yrittäjyys houkutteli, koska sai itse toteuttaa yrityksen hallitsemista ja kaikki langat olivat omissa käsissä.

Hyviä puolia yrittäjyydessä ovat Jarmon mukaan jokapäiväiset haasteet, ja tietynlainen vapaus tehdä miltä itsestä tuntuu parhaalta. Yrityksen liikevaihdon kasvattaminen ja eri toimialojen mielekkyys ovat myös positiivisia asioita. Huonoja puolia ovat vähäinen vapaa-aika, ja se, että kokoajan pitää olla tavoitettavissa.

Nykyään yrityksen tuottavin palvelu on isännöinti, koska taloyhtiöitä on tullut joka vuosi isännöinnin aloittamisesta lähtien paljon lisää. Muutkin toimialat kyllä tuottavat hyvin, joten tulevaisuudessakin yritys tulee toimimaan sekä isännöinnin että kirjanpidon ja yrityshallinnon alalla. Tapana on myös ollut sijoittaa vuokrattavaksi kelpaaviin kohteisiin, kun hyviä tilaisuuksia on tullut tarjolle.

Tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu Jarmon mukaan yrityksen laajentaminen mahdollisuuksien mukaan, ja joko sukupolvenvaihdos tai yrityksen myynti eläkeiän lähestyessä kovaa vauhtia.

http://mikkonengroup.com/

                  Nuohousliike Marko Vähä-Jaakkola Oy



Yrityksen henkilötiedot
    Marko Vähä-Jaakkola, ammattinimikkeeltä nuohoojamestari. Yrityksen yhtiömuoto on osakeyhtiö
    ja se työllistää yrittäjän lisäksi neljä työntekijää.

Perustietoja yrityksestä
    Yritys on aloittanut toimintansa toiminimellä vuonna -90 ja osakeyhtiö muotoisena vuodesta -99
     lähtien. Toimialana on nuohous (hormit, tulisijat, tarkastukset) ja ilmanvaihtotyöt (puhdistus,
     säätö ja korjaukset, huollot). Asiakkaita ovat yksityiset henkilöt, yritykset sekä teollisuus.

Miten, milloin ja miksi hänestä tuli yrittäjä?
     Aloitti isällään oppisopimuksella ja suoritti nuohoojan ammattitutkinnon vuonna-89, jonka jälkeen
     haki omaa työaluetta (nuohouspäiviä), mikä tarkoittaa yrittäjyyden aloittamista. Yrittäjäksi
     ryhtymiseen vaikutti vahvasti se, että hänen oma isänsä oli toiminut yrittäjänä useita vuosia.

Mitkä ovat yrittäjyyden hyviä puolia?
     Hyviä puolia ovat oman työn hallinta ja monipuolisuus.

Mitkä ovat yrittäjyyden hinoja puolia?
     Huonoja puolia ovat palkansaajat sekä heikompi sosiaaliturva.

Mikä on kaupallisesti paras tuote/toimiala yrityksessä?
     Hormien ja tulisijojen nuohous.

Mitä tulevaisuuden suunnitelmia yrityksellä on tulevaisuuden suhteen?
     Nyt taantuman aikaan on tärkeää keskittyä yrityksen ydin osaamiseen.

 http://www.vaha-jaakkola.fi/

Yrittäjyyshaastattelu


Infrastone Oy


Haastateltava Petri Oksanen on yrityksen toinen perustaja ja osaomistaja yrityksen toisen perustajan Jaakko Toiviaisen kanssa. Hänestä tuli yrittäjä 2002 koska sai moisen mahdollisuuden.

Yritys perustettiin 2002 ja sen toimialana on IT, jolla se kauppaa QlikView – ohjelmistoa, konsultointia, koulutusta sekä ylläpitoa ohjelmistoon liittyen PK-suuryrityksille, joita on yli 70, esimerkiksi Itella, Konecranes ja Savon voima. Liikevaihto vuonna 2012 oli kaksi miljoonaa euroa.

Yrittäjyyden suurimmaksi hyväksi puoleksi luokittelee itsensä pomona olemisen, huonoja puolia ovat alku ja riskit.

Yrityksen paras tuote kaupallisesti on QlikView, johon päätettiin keskittyä 2005 lähtien. Siitä lähtien tulevaisuuden suunnitelmana on ollut kasvaa alalla.

Haastattelijat Timo Taatila ja Jani Oksanen
Finntracon Oy Yrittäjähaastattelu 2013

Haastattelin Finntracon Oy:n omistajaa Riitta Räsästä 13.3.2013. Yritys tuo tekstiilejä maahan. Mm. vaatteita, kankaita, verhoiluja jne. Asiakkaina toimivat erilaiset kaupat ja tekstiiliyritykset.

Finntracon perustettiin noin neljä vuotta sitten. Riitta oli toiminut ennenkin tekstiilialalla. Yritys perustettiin entisten asiakkaiden pyynnöstä.

Räsäsen mielestä yrittäjyydessä parhaita puolia ovat joustavat työajat ja istenäisyys. Hänen mielestään on kiva päättää milloin menee töihin ja tulee pois.

Taas huonoja puolia on vastuu. Riitta Räsänen kertoi, että hän joutuu hoitamaan yritystä yksin. Kaikki talousasiat, myynti, ostamiset ja muut asiat hän hoitaa itse. Paitsi varastossa hänellä on palkattu yksi työntekijä. Hän myös mainitsee työaikojen huonoja puolia. Voi olla, että hän tekee pitkiä ja puuduttavia päiviä.

Yrityksen paras tuote on kodintekstiilit.

Tulevaisuudessa Finntracon tavoitteena on kasvattaa liikevaihtoa.

OH-eristys oy

Tein yrittäjähaastattelun OH-eristys oy nimisestä yrityksestä jota pyörittää Olli Havukainen.

Esittele itsesi ja yrityksesi
Olli Havukainen/OH-eristys oy  , neljä työntekijää.

Perustiedot yrityksestä - toimiala, palvelu, asiakkaat..
LVI-eristystyöt, peltityöt esim. YIT

Miten, milloin ja miksi sinusta tuli yrittäjä?
80-90 luvun vaihteessa, tutun yhtiössä töissä ja 96 oman yhtiön perustaminen.

Yrittäjyyden hyviä puolia?
Vapaus sopia asioista.

Yrittäjyyden huonoja puolia?
Nykyään kilpailijoiden alipalkatut työntekijät, virolaiset ym. veroitus.

Tulevaisuus?
Pitää yritys nykyisellään.

keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

To 7.2 Yrittäjän Perusteet

Omaehtoinen yrittäjyys

Omaehtoiseen yrittäjyys tarkoittaa yksilön yrittäjämäistoimintatapaa. Yrittäminen sisältää itsenäistä taloudellista toimintaa, joka sisältää idean. Hyvä liikeidea sisältää aina riskin.Yrittäjyydessä tarvitaan paljon erilaisia ominaisuuksia mm. persoonallisuutta. Yrittäjyyttä voidaan pitää myös elämäntapana, jossa hyödynnetään molemman puolen taitoja molemmissa tilanteissa. Motivaatio on ykkösjuttu yrittäjyydessä esim. osaa ottaa riskejä ja ottaa vastaan  kritiikkiä. Innovatiivisuutta tarvitaan eli kyky tehdä jotain poikkeavaa. Elämänhallintaa voidaan pitää tärkeänä yrittäjyyden edellytyksenä. Elämänhallinta jaetaan sisäiseen ja ulkoiseen kontrolliin, josta ulkoinen jaukutuu vielä sattuma-kontrolliin ja henkilö-kontrolliin. Sisäisellä mitataan missä määrin henkilö katsoo oman toimintansa kontrolloivansa sitä, mitä hänelle tapahtuu. Sattuma tarkoitta, että miten ihminen uskoo sattuman tai jonkun muun kohtalon kontroilloivan sen toimintaa. Henkilö-kontrolli tarkoittaa miten ihminen on vaikutusvaltainen muihin.

Ke 6.2 Creative blender

Tällä kyseisellä oppitunnilla tutustuimme Creative blender nimiseen ohjelmaan. Nimensä mukaankin tarkoituksena oli luoda erilaisia ideoita, tarkoituksena saada keksittyä yritysideoita ja yrittäjämainen asenne.

Ideoita keksittiin eritavoin kuten yhdistämällä mahdollisimman monta eri tuotetta/asiaa ja luomalla yritysidea itseään kuvaavista vahvuuksista yrittäjänä. Ideoilla ei ollut väliä että olisiko tuo tuote tai yritys idea toteutettavissa vaan tarkoituksena olikin olla luovia ja ehdottaa ihan tuulesta temmattuja ideoita.

Vahvuuksien keksimisen jälkeen valittiin kaksi omasta mielestä tärkeintä vahvuutta ja tuo loput kolme yhteiseen kasaan, josta sen jälkeen kaikki ottivat kolme muitten tekemää mutta itselleen sopivaa lappua. Näistä lapuista piti keksiä liikeidea ja luoda n.2min pituinen myyntipuhe. Myynti puheeseen eli pitchauskseen saatiin ohjeeksi KISS, keep it shot keep it simple and sweet. Lopuksi oppilaat arvioivat muiden liikeideoita, olisiko se toteutettavissa tai olisiko se kannattavaa.

Ma 25.2 Yritysidean suunnittelu



Tällä tunnilla mietimme jokainen loistavia liikeideoita, jonka jälkeen ryhmissä esittelimme liikeideamme toisillemme, ja lähdimme työstämään paremmalta kuulostavasta liikeideasta liiketoimintasuunnitelmaa ja loimme sen pohjalta fiktiivisen yrityksen. Ryhmissä aloimme kehittämään vaihe vaiheelta liiketoimintasuunnitelmaa.

Liiketoimintasuunnitelma aloitettiin valitsemalla yritykselle toimiala, jonka jälkeen mietittiin, mitä toimintoja yrityksellä tulisi olemaan, mitä myydään, ja onko idea käyttökelpoinen. Tämän jälkeen keskustelimme yrityksen työnjaosta. Oli myös pohdittava miten ympäristö- ja olosuhdetekijät vaikuttavat kysyntään, ja onko myyntialueen kehittymisen myötä odotettavissa lisää kysyntää, ja että onko ostajilla tarpeeksi rahaa käytettävissä tuotteeseemme. Mietimme myös, onko yrityksellä kilpailijoita, ja mitkä ovat niiden vahvuuksia ja heikkouksia.

Täsmensimme liiketoimintasuunnitelmaa myös sen osalta, että mitä, miten ja millaisen imagon haluamme yritykselle luoda. Yritykselle oli myös valittava liikepaikka, ja laadittava SWOT-analyysi, eli piti tutkia yrityksen vahvuuksia, heikkouksia, mahdollisuuksia ja uhkia. Meidän piti myös miettiä, voisiko yritystä jotenkin vielä parantaa, ja mitkä olisivat tärkeimmät kehittämiskohteet.

Lopuksi jokainen ryhmä esitteli ideansa luokan edessä, ja pääsimme näkemään muiden ryhmien tuotoksia. Yritysideat esiteltiin myöhemmin Hyriassa, ja kävimme kauppaneuvotteluja Hyrian opiskelijoiden tekemien harjoitusyritysten kanssa.

                                      Torstai 28.2.2013     

 

Meillä oli omat harjoitusyritykset ja samoin Hyrian Studecon opiskelijoilla oli omat harjoitusyrityksensä. Joten meidän täytyi lähettää tarjouspyynnöt heidän harjoitusyrityksilleen, fiktiivisesti olimme ostamassa tuotteita heidän yrityksiltään omaan yritykseemme. Laitoimme sähköpostilla tarjouspyynnöt Studecon yrityksiin, kerroimme viestissä mitä tilaamme, kuinka monta kappaletta ja kyselimme alustavasti tuotteiden hintaa ja toimitusaikaa.

Täältä löydät Studecon harjoitusyritysten yhteystiedot:    http://www.studeco.fi/harjoitusyritysten-yhteystiedot                        
Keskiviikko 27.2. klo 14:45 - 15:45
 
Vierailu Techvillaan, Hyvinkään teknologiakeskukseen, jossa meille esiteltiin Techvillaa ja sen toimintaa.
 
Techvilla tarjoaa yrityksille, etenkin uusille ja vakiintuneille, monia palveluja, myöskin tuetaan kasvuyritykseksi ryhtymistä. Palveluita ovat esimerkiksi toimitilat ja liiketoiminnan kehittäminen. Kuitenkin pääasiassa pyritään kehittämään teknologiateollisuuden ja logistiikkayritysten kehittämistä ja kasvua.
 
Yritysvoimala on tarkoitettu uudemmille yrityksille, ja sieltä saa ohjausta yrityksen pyörittämiseen. Voimalasta on mahdollista saada apurahaa jolla yritys lähtee toimimaan, kyseessä ei ole siis laina eikä sitä näinollen tarvitse maksaa takaisin. Aloittaville yrityksille on yritysvoimalan sisällä uusyrityskeskus, jossa selvitetään onko kyseessä hyvä liikeidea, josta arvioidaan mm. realistisuus ja valmistellaan liiketoimintasuunnitelmaa.
 
 

Hyvinkään yrittäjät 13.2.

13.2 vierainamme kävi kaksi Hyvinkään yrittäjää. Toinen Hyvinkään Sähköstä ja toinen Lady Atlaksesta. Aki, Hyvinkään Sähköstä kertoi meille mitä hyvän yrittäjän täytyy tehdä, jotta saa yrityksen pyörimään. Hän sai mahdollisuuden alkaa yrittäjäksi ja otti sen tilaisuuden ja nyt hän tarjoaa elektroniikkaa palveluita. Elna, Lady Atlaksesta toi ilmi että, on parempi hankkia pitkäkestoisia asiakkaita, jotka maksavat vähemmän kerrasta, kuin sellaisia jotka käyvät vain muutaman kerran, mutta maksavat paljon. Lady Atlas menestyy, koska se on kuntosali vain naisille. Aki kertoi myös että, noin puolet sähköasentajan tienesteistä tulee huoltotöistä. Näitä kahta yrittäjää yhdistää sama asia mikä yhdistää kaikkia yrittäjiä, pitää tarjota parempaa tuotetta/palvelua, kuin kilpailijat.

Studeco vierailu.

Olimme maanantaina 4.3 vierailemassa kauppaoppilaitoksessa studeco ryhmässä. Studeco kurssin opiskelijat olivat toisen vuosikurssin opiskelijoita. Aluksi meille kerrottiin mitä opiskelijat tekevät kyseisellä kurssilla, jonka jälkeen rupesimme yhdessä harjoittelemaan yritystoimintaa. Harjoittelu lähinnä perustui neuvotteluihin kauppatavarasta joita ostimme omiin "yrityksiimme". Studeco valmentaa oppilaita yrittäjyysympäristöön. Vierailu oli mielestäni kaikin puolin hauska ja kehittävä. Kauppatavaran "osto" studeco opiskelijoilta oli hauskaa ja siitä sai pienen mielikuvan miten neuvottelupöydissä voisi menetellä.


Kuvat ovat neuvottelupöydistä.

Jos mahdollista suosittelen seuraavaakin yrittäjyyskurssia menemään vierailulle studeco luokkaan.

SUPERCELL

Supercell yritys tekee erilaisia pelejä applen iPad- ja iPhone-laitteisiin. Aluksi Supercell teki PC:lle nettipelejä kun siirtyi Applen alustoihin joka oli suurenmoinen menestys. Kesänä 2012  Supercell julkaisi kaksi erityylistä peliä, jotka olivat/ovat menestys. Ensimmäisenä Clash of Clans nousi Yhdysvalloissa muutamassa päivässä parhaiten liikevaihtoa tekevien tuotteiden joukkoon. Clash of Clans on strategiapeli, jossa rakennetaan oma linnoitus joukkoineen ja hyökätään vastustajan linnoitukseen ja kerätään pisteitä. Supercellin toinen menestyspeli Hay Day kipusi top 5 tuottoisimman pelin joukkoon maailmalla. Hay Day on maatilapeli jossa kasvatetaan, no sitä mitä maatiloilla kasvatetaan.
Lokakuussa 2012 New York Times kertoi Supercellin tekevän peleillään liikevaihtoa 350 000 euroa päivässä. Mikä Supercell on? Supercell on suomalainen menestynyt videopeli firma. Supercell firmassa on 70 työntekijää, joka on vähän menestykseen ja tulokseen verrattuna. Lokakuussa teki liikevaihtoa n.10 miljoonaa. Kuka? Yksi perustajista on Ilkka Paananen, jolla on Diplomi-insinööri koulutus. Valtteri Havukainen 11E

Rovion menestystarina

Rovion menestystarina

 

 Rovio Entertainmentin on suomalainen pelialan yritys, joka on tullut kuuluisaksi pääasiassa Angry Birds- peleistään, joita on pelannut yli miljardi ihmistä. Yhtiö on perustettu vuonna 2003 nimellä Relude, joka muutettiin Rovioksi 2005. Rovion liikevaihto vuonna 2011 oli 75 miljoonaa euroa, ja liikevaihto kasvoi edellisvuodesta 621 prosenttia. Yhtiön nettotulos 2011 oli 36 miljoonaa euroa. Yritys työllistää tällä hetkellä noin 500 työntekijää.
 
 Yhtiön tunnetuin tuote on Angry Birds- peli, ja sen ympärille on rakennettu brändi. Kaupoista löytyy nykyään Angry Birds-tuotteita aina karkeista pehmoleluihin, ja onpa Suomessa myös teemapuisto. Angry Birds- pelin saa joillekkin laitteille ilmaiseksi, mutta maksamalla saa avattua lisää tasoja ja eriteemaisia pelejä. Rovio tekee yhteistyötä isojen tahojen, kuten NASAn, CERNin tai Lucasfilmin kanssa. Rovio myy myös mainostilaa pelien sisällä, jolla yritykset saavat mainoksensa näkymään miljoonien pelaajien edessä. Muita Rovion pelejä ovat mm. The Croocs, Bad Piggies ja Amazing Alex.

Rovion menestyksen perusta on tuotteiden nopea myynti, pelit ovat helposti kaikkien saatavilla ja kokeiltavissa yhden napin painalluksen päässä, eli rovio myy tuotteet suoraan yksityisille käyttäjille. Tuotteet on myös brändätty hyvin, jolloin ne ovat saaneet tunnettavuutta.

Henri Mikkonen ja Miro Koliseva


          


Konecranes

Konecranes


Konecranes on suomalainen nostureita valmistava ja kunnossapitopalveluja tarjoava pörssiyhtiö. Konecranes on hyvin menestynyt yhtiö jonka liikevaihto oli vuonna 2010 jopa 1.5miljardia euroa. Konecranes omistaa tuotantolaitoksia 12 eri maassa ja myynti- ja huoltopisteitä 46 maassa. Konecranesin pääkonttori sijaitsee omassa rakkassamme kotikaupungissa Hyvinkäällä. Yhtiö on tunnettu teollisuuden siltanostureistaan mutta konecranes valmistaa myös satamanostureita. Vuosikertomuksessaan 2010 yhtiö ilmoitti että heillä on 15% markkinaosuus globaalissa kaupassa.
KONE perustettiin vuonna 1910, jolloin perustettiin Kone oy. Vaikka kone ei tuolloin viellä tuottanut nostureita voidaan sanoa että sillon yhtiön historia alkoi. Kone alkoi tuottamaan nostureita 1933. Vuonna 2010 57% yhtiön liikevaihdosta tuli laitteista ja 43% kunnossapitopalveluista. Koneen asiakaskuntaan kuuluu ydinvoimalat, satamat, konepajat ja lähes kaikennäköiset raskaan työn alat.

Lähteet: http://fi.wikipedia.org/wiki/Konecranes
              http://www.konecranes.fi/portal/fin/etusivu/